Archetypen zijn een belangrijk instrument bij het benoemen van het karakter van je organisatie. Het zijn ‘oerkarakters’. Persoonlijkheden die we als mensen allemaal gemakkelijk herkennen. Sterker nog: we herkennen ze onbewust. Archetypen – neem bijvoorbeeld de Hero, de Scientist of de Clown – vatten een personage samen qua gedrag en gevoel. Het was ooit de […]
Archetypen zijn een belangrijk instrument bij het benoemen van het karakter van je organisatie. Het zijn ‘oerkarakters’. Persoonlijkheden die we als mensen allemaal gemakkelijk herkennen. Sterker nog: we herkennen ze onbewust. Archetypen – neem bijvoorbeeld de Hero, de Scientist of de Clown – vatten een personage samen qua gedrag en gevoel. Het was ooit de bekende Carl Jung die de term archetypen introduceerden. Zijn theorie is beslist abstracter dan de veelgebruikte versie voor dagelijks c.q. creatief gebruik. Maar de essentie is dezelfde: appelleer met je merk aan archetypen die bij mensen een duidelijk gevoel oproept. Daardoor gaan ze gemakkelijker een emotionele band aan met je merk.
Er zijn twaalf basisarchetypen, die veel gebruikt worden. Er bestaan ook modellen met acht archetypen. Maar gezien de enorme veelkleurigheid aan organisatie-identiteiten, is een benadering nodig die nuanceringen mogelijk maakt. Daarom werken we bij Brandplayers met een model met maar liefst 60 archetypen. En da’s mooi. Want je kunt – bijvoorbeeld – een Explorer zijn, maar ook een Pioneer, of een Adventurer. De karakters liggen dicht bij elkaar, maar zijn beslist verschillend!
Een archetype dat leidend wordt in je positionering, ‘verzin’ je niet even. Natuurlijk: het is goed om te kijken waar de markt ruimte biedt, en welke archetypen concurrenten links laten liggen. Cruciaal is echter de analyse van je identiteit. Het gekozen archetype gaat namelijk je communicatie doortrekken, en verwachtingen scheppen op gedragsniveau. Als een gestructureerde accountant zich vervolgens als een Entertainer moet gaan gedragen, laat het zich raden wat er gebeurt. De positionering van zijn accountantskantoor mag dan onderscheidend zijn, deze olijke merkbelofte wordt nooit een merkervaring… Brandplayers baseert de keuze voor een archetype daarom altijd op diepgaander onderzoek van de identiteit.
Wat maakt jouw archetype wakker in je doelgroep? Lees daar meer over!